Качамак От сърцето на родопите

Начин на приготвяне

Първи начин: Във врящата вода се слага солта и се изсипва наведнъж брашното, като в средата му с помощта на точилка се прави дупка, през която за излиза парата. След като ври 1 и 1/2 часа, качамакът се сваля от огъня и се бърка с точилка, докато започне да се отлепва от съда. Изсипва се в широк съд, разстила се на равномерен пласт и се поръсва с натрошеното сирене и разтопеното масло. Отгоре се прибавят запържените до златисто оцветяване пръжки на сланината.

Втори начин: Брашното се изсипва във врящята подсолена вода на тънка струя при постоянно бъркане. След като се свари добре в продължение на около 1 час, качамакът се изсипва върху чиста маса и се нарязва със здрав конец на порции, които се слагат в чинии, като се поръсват с натрошеното сирене, маслото и пръжките, или се заливат с прясно мляко.

Трети начин: Качамакът след сваряването му се разстила в тава на редове, които се поръсват с масло и натрошено сирене. Върху най-горния ред се слагат пръжките от сланината. Приготвеният по този начин качамак се нарича наложен качамак

Необходими продукти

5 ч.ч. (1 кг) царевично брашно
3 л вода
сол
3 ч.ч. (600 г) сирене
200 г масло
100 г сланина

Warm mineral pool and SPA center. Weekend Packages and Affordable Offers for Your Holiday in Devin...

персенк девин°
Qtime: 0.0108 s |--| Qes: 61 |--| Ptime: 0.0757 s |--| Ttime: 0.0865 s |--| Src: database