Смилянски фасул Вкусно и полезно от Родопите...

Салата от смилянски фасул

Всеки от нас е чувал за прословутия смилянски фасул. Повечето от нас сме го хапвали при някое от посещенията ни в традиционните родопски механи. Рецептата за салатата от смилянски фасул е елементарна и всеки от нас може да я приготви, но истината е, че тайната е в хубавия смилянски боб. Той се отглежда по горното течение на река Арда в селата Могилица, Арда и емблематичното Смилян. До толкова е придобил популярност, че всяка година се отбелязва празника на фасула и се избират крал и кралица.

Необходими продукти

нужното количество фасул - около 2 чаши бял, шарен, или смесен (по избор), 1 глава лук или връзка пресен лук, сол, растителна мазнина и оцет на вкус, магданоз

Начин на приготвяне

Накисвате фасула в студена вода за няколко часа. Отцедете водата, налейте го отново с вода, добавете 1 лъжица олио и поставете да се вари на тих огън. Когато е почти готов посолете. Сварения фасул отцедете и оставете да изпръхне за няколко минути. В дълбок съд към фасула добавете лука, растителната мазнина и овкусете със солта, добавете нарязания магданоз(по желание). От смилянския фасул се приготвя много вкусна фасул чорба.

Warm mineral pool and SPA center. Weekend Packages and Affordable Offers for Your Holiday in Devin...

персенк девин°
Qtime: 0.0089 s |--| Qes: 55 |--| Ptime: 0.0768 s |--| Ttime: 0.0857 s |--| Src: database