Смилянски фасул Вкусно и полезно от Родопите...

Салата от смилянски фасул

Всеки от нас е чувал за прословутия смилянски фасул. Повечето от нас сме го хапвали при някое от посещенията ни в традиционните родопски механи. Рецептата за салатата от смилянски фасул е елементарна и всеки от нас може да я приготви, но истината е, че тайната е в хубавия смилянски боб. Той се отглежда по горното течение на река Арда в селата Могилица, Арда и емблематичното Смилян. До толкова е придобил популярност, че всяка година се отбелязва празника на фасула и се избират крал и кралица.

Необходими продукти

нужното количество фасул - около 2 чаши бял, шарен, или смесен (по избор), 1 глава лук или връзка пресен лук, сол, растителна мазнина и оцет на вкус, магданоз

Начин на приготвяне

Накисвате фасула в студена вода за няколко часа. Отцедете водата, налейте го отново с вода, добавете 1 лъжица олио и поставете да се вари на тих огън. Когато е почти готов посолете. Сварения фасул отцедете и оставете да изпръхне за няколко минути. В дълбок съд към фасула добавете лука, растителната мазнина и овкусете със солта, добавете нарязания магданоз(по желание). От смилянския фасул се приготвя много вкусна фасул чорба.

Промоционални предложения - 2017

промоция
"Слънчево лято" - "Делукс" къща цени от: 57лв./човек
промоция
"Слънчево лято" - апартамент цени от: 59лв./човек
промоция
"Слънчево лято"- стая от къща цени от: 52лв./човек
weather in Devin °