Флора и фауна пъстроцветен карнавал

Приказна и неповторима...

Климатичното и почвено разнообразие обуславят наличието на изключително много растителни видове. На територията на планината са установени над 2000 вида висши растения, от които 90 са балкански ендемити и силно застрашени от изчезване видове.

Флора

Флора и фауна

В Девинската котловина вирее уникалното цвете силивряк - балкански ендемит, остатък от древна флора, оцелял от ледниковия период.
Известно е още с наименованието „орфеево цвете". Смята се, че това е култовото цвете на траките. Легендата разказва, че е поникнало от кръвта на Орфей.

Силивряка притежава свойството на анабиоза - състояние, при което жизнените функции са сведени до минимум. Повяхнало, изсъхнало от суша или хербаризирано до 3 години, след поливане се съживява отново (символ на възкресението).

Фауна

Ако сте ценител на животинския свят, има доста неща с които можем да ви изненадаме. В Родопите през летните месеци ще попаднете във водовъртежа на на пъстроцветен карнавал, ще наблюдавате шеметните танци на около 900 вида пеперуди.
От защитените в България четири вида, тук има три! Можете да ги наблюдавате най-добре в района на Девин.

За резервации и допълнителна информация:
spa [_@_] ismena.bg | 0884 / 70 79 70

Тук се срещат над 200 вида птици, между които и особено редките - скалолазка, черен щъркел и скален орел. През нощта се чува страховитото бухане на бухала, а призори - брачната песен на глухаря. Общо 73 са видовете птици в Родопите, които са включени в Червентата книга.
Родопите имат особено важно значение за запазването на някои редки видове едри бозайници.

Флора и фауна

Топъл минерален басейн и SPA център. Уикенд пакети и изгодни оферти за Вашата почивка в Девин...

промоция
„Пролетни емоции” - "Делукс" къща цени от: 57лв./човек
промоция
„Великден” - къща цени от: 70лв./човек
промоция
"Слънчево лято" - стая от къща цени от: 57лв./човек
персенк девин °
Query time: 0.0107 s (145 Queries)
Parse time: 0.1371 s
Total time: 0.1478 s
Source: database