Чеверме с мед Чеверме и гайди, Родопите

Агнешко чеверме

Агнешкото чеверме е неделима част от всяка празнична трапеза в Родопите. Вкусното агнешко месо е патент за планинския регион. Разликата в приготвянето на чевермето е в месото. Агнетата, които се гледат в Родопите пасат само свежа планинска трева и не се дохранват със зърнени култури. Това прави месото много по-вкусно и крехко и рядко може да срещнете агнешко с неприятен мирис.

Чеверме с мед

Начин на приготвяне

Чеверме е название за печено месо на открит огън, приготвено по специален начин. Най-често чевермето се приготвя от заклано по определен начин домашно животно - овен, шиле или овца и обработено от касапина. Печеното месо може да се приготви по няколко начина - традиционно на шиш, комитско - в дълбоко изкопана в земята яма, по селски - в зидана пещ, домашно - в домашна печка с дърва на фурна .

Агнето се одира, почиства се от вътрешностите, осолява се отвън и отвътре, а коремната част се зашива. Поставя се на шиш (гладка дървена върлина - прът, сарък) и се пече на жар от 3 до 6 часа с непрекъснато въртене. От начало се върти по-бързо, до запичане на трупа.

Печенето продължава, като трупът се маже отвън с мазнина (мас или лой), а въртенето е по-бавно. Чевермето е готово, когато при бодване на по-дебелата част от трупа изтича сок, а не кръв. При сервиране се поднася с мед.

Необходими продукти

1 агне, 2 кг. мазнина (мас), 1 кг. мед, сол на вкус.

За резервации и допълнителна информация:
spa [_@_] ismena.bg | 0884 / 70 79 70

Топъл минерален басейн и SPA център. Уикенд пакети и изгодни оферти за Вашата почивка в Девин...

промоция
„Пролетни емоции” - "Делукс" къща цени от: 57лв./човек
промоция
„Пролетни емоции” - двойна стая от къща цени от: 52лв./човек
промоция
„Великден” - апартамент цени от: 50лв./човек
персенк девин °
Query time: 0.0115 s (248 Queries)
Parse time: 0.1898 s
Total time: 0.2013 s
Source: database