Качамак От сърцето на родопите

Родопски качамак

В ресторант Исмена град Девин, СПА предлагаме качамак, опитайте :)

Бързото приготвяне като храна на този вид хляб е особено приемливо за българката, поради нейната голяма натовареност – тежък селски труд и отглеждане на многобройна челяд. В България качамакът се налага през XVIII век с навлизане отглеждането на царевица като земеделска култура и по-лесното и продължително съхранение на царевицата като земеделски продукт.

Качамак

Можете да видите и специална рецепта при нашите приятели от СУПИЧКА за Качакам →

В някои краища на България се полива със запържена с червен пипер свинска мас, сирене, каймак или свински пръжки (известни и като джумерки). За десерт качамакът може да се залее с изваряван сок от захарна тръстика или захарно цвекло, наричан адъ, петмез или маджун. В Североизточна България се приготвя и шупла (сладкиш от царевично брашно). Известен е по света под различни имена, но съставът му е един и същ, запазен през вековете до днес.

Начин на приготвяне

Първи начин: Във врящата вода се слага солта и се изсипва наведнъж брашното, като в средата му с помощта на точилка се прави дупка, през която за излиза парата. След като ври 1 и 1/2 часа, качамакът се сваля от огъня и се бърка с точилка, докато започне да се отлепва от съда. Изсипва се в широк съд, разстила се на равномерен пласт и се поръсва с натрошеното сирене и разтопеното масло. Отгоре се прибавят запържените до златисто оцветяване пръжки на сланината.

Втори начин: Брашното се изсипва във врящята подсолена вода на тънка струя при постоянно бъркане. След като се свари добре в продължение на около 1 час, качамакът се изсипва върху чиста маса и се нарязва със здрав конец на порции, които се слагат в чинии, като се поръсват с натрошеното сирене, маслото и пръжките, или се заливат с прясно мляко.

Трети начин: Качамакът след сваряването му се разстила в тава на редове, които се поръсват с масло и натрошено сирене. Върху най-горния ред се слагат пръжките от сланината. Приготвеният по този начин качамак се нарича наложен качамак

Необходими продукти

5 ч.ч. (1 кг) царевично брашно
3 л вода
сол
3 ч.ч. (600 г) сирене
200 г масло
100 г сланина

За резервации и допълнителна информация:
spa [_@_] ismena.bg | 0884 / 70 79 70

Топъл минерален басейн и SPA център. Уикенд пакети и изгодни оферти за Вашата почивка в Девин...

промоция
"Слънчево лято" - "Делукс" къща цени от: 57лв./човек
промоция
„Великден” - стая от къща цени от: 71лв./човек
промоция
„Великден” - къща цени от: 70лв./човек
персенк девин °
Query time: 0.0135 s (146 Queries)
Parse time: 0.1900 s
Total time: 0.2035 s
Source: database