Смилянски фасул чорба Родопска традиция и...

Фасул чорба по родопски

Смилянски боб или смилянски фасул се наричат семената от растението фасул, една от малкото български храни, защитени с патент за словна марка, касаеща отглеждането му в областта на горното поречие на Арда.

Смилянският боб вирее в района на село Смилян, както и съседните Могилица и Арда, намиращи се в района на горното течение на река Арда. Районът на отглеждане се характеризира с планински климат, при който есенно-зимният сезон е сравнително мек, а лятото е хладно. Други фактори, които предопределят доброто качество на смилянския фасул, са надморската височина и влажността на въздуха. Областта, в който вирее растението, е с надморска височина от 820 до 875 m. Температурите са умерени и през лятото е хладно. При повече от 33 °C цветчетата на фасула прегарят и окапват.

Смилянски фасул чорба

снимка: http://www.supichka.com

Продукти:

около 200 г фасул- задължително смилянски - шарен,
1 морков,
1 глава кромид лук,
джоджен – 1 суп. лъж.,
магданоз – 1/2 китка,
сминдух - 1 чаена лъжичка,
може и малко дивесил,
червен пипер,
олио 5-6 лъжици,
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Фасулът почистваме и накисваме още от предишната вечер във вода. На следващия ден отцеждаме от старата вода, заливаме със студена вода и слагаме да ври. Сред като поври 5-6 минути, изхвърляме водата и отново доливаме със студена вода, като добавяме и 2-3 супени лъжици олио.

Прибавяме ситно нарязаната 1/2 глава лук и моркова нарязан на кубчета. Чорбата се вари, докато фасулът омекне напълно. Когато е почти готов добавяме джоджен, дивесил, сминдух /последните подправки по желание/ За да стане чорбата вкусна, трябва да направим и запръжка.

Тя се приготва, като в отделен съд сложим 3-4 супени лъжици олио, 1/2 глава лук и малко брашно.

Всичко това запържваме добре и накрая прибавяме червения пипер.

Запръжката изсипваме в тенджерата с фасула и оставяме да поври още десетина минути с нея.

Поднася се, поръсена със ситно нарязан магданоз. От смилянския фасул може да се приготви много вкусна салата.

Да Ви е сладко!

Традиционно смилянският боб се използва в Родопската кухня за приготвянето на сърми и пълнени чушки, баница с боб, рула, пълнена тиква с боб, боб чорба, трахана с телешко месо и царевица и дори шишчета от боб...

За резервации и допълнителна информация:
spa [_@_] ismena.bg | 0884 / 70 79 70

Топъл минерален басейн и SPA център. Уикенд пакети и изгодни оферти за Вашата почивка в Девин...

промоция
Коледа - апартамент цени от: 63лв./човек
промоция
Нова година - стая от къща цени от: 101лв./човек
промоция
"SPA - ЕСЕНие" - къща цени от: 49лв./човек
персенк девин °
Query time: 0.0168 s (248 Queries)
Parse time: 0.1927 s
Total time: 0.2095 s
Source: database