Смилянски фасул

Смилянски фасул

всеки от нас е чувал за прословутия смилянски фасул. повечето от нас сме го хапвали при някое от посещенията ни в традиционните родопски механи.

Прочети
Коприва с ориз по Родопски

Коприва с ориз

лукът и моркова се наразват на ситно (в случая моркова ми е настърган на ренде) и се задушават в олио и малко вода

Прочети
Овнешко с булгур

Овнешко с булгур

месото се нарязва на по-дребни парчета, посолява се и се задушава на тих огън с малко вода почти до омекване. залива се с 3 чаени чаши топла вода и се…

Прочети
Пататник

Пататник

по различните краища на родопите ще ви го предложат в различна разновидност и навсякъде ще твърдят, че това е автентичния пататник.

Прочети
Голеник - спанак с ориз

Голеник - спанак с ориз

спанакът се почиства, нарязва се ситно и леко се задушава в маслото. прибавя се оризът с малко вода и къкри, докато оризът омекне и поеме водата. сместа…

Прочети
Марудник

Марудник

хубаво е да сте подготвени, че когато си поръчате марудници ще получите вкусни и дебели палачинки печени на традиционен родопски сач, вместо на тиган.…

Прочети
Клин

Клин

родопската баница или така нареченият клин може да бъде с разнообразни съставки, което я отличава от обичайната баница със сирене.

Прочети
Чеверме с мед

Чеверме с мед

агнето се одира, почиства се от вътрешностите, осолява се отвън и отвътре, а коремната част се зашива.

Прочети
Тикълници, Тенурки...

Тикълници, Тенурки...

замесете тесто малко по-твърдо от това за хляб. оставете го за 5-10 минути. разделете на 10 топчета, оформете добре и следтова всяко топче разрежете на…

Прочети
Качамак

Качамак

във врящата вода се слага солта и се изсипва наведнъж брашното, като в средата му с помощта на точилка се прави дупка, през която за излиза парата.

Прочети
Родопски мекици

Родопски мекици

вкусни родопски мекици избрани кулинарни рецепти от категория вкусни родопски мекици. кулинарни тайни и рецепти за вкусни родопски мекици в готвач.бг.…

Прочети
Скрипалец с ориз

Скрипалец с ориз

ще ви предложим ориз със билка скрипалец набрана от родопе. там местните я наричат плюскавец.

Прочети
Родопски локумки

Родопски локумки

родопски локумки, стара родопска рецепта, автентична от девин. пекат се в умерена фурна и още топли се поръсват с ванилова или лимонова пудра захар.

Прочети
Хлебчета с брашно от лимец

Хлебчета с брашно от лимец

маята и захарта се разтварят в малко количество топла вода. закваската се оставя на топло място за 15-20 минути докато шупне (на повърхността се образуват…

Прочети
Смилянски фасул чорба

Смилянски фасул чорба

традиционно смилянският боб се използва в родопската кухня за приготвянето на сърми и пълнени чушки, баница с боб, рула, пълнена тиква с боб, боб чорба,…

Прочети
Прогноз погоды в Девин -2°