Hymenocallis - прекрасна мембрана

Hymenocallis / Исмена е известна още и като мембранно цвете, перуански нарцис, нилска лилия и др. Това се обуславя от устройството на цветовете й. Тичинките са съединени между себе си с мембрана, която образува второ венче или своеобразна корона.

Това цвете се нуждае от добро осветление на помещението, в което се намира, но светлината трябва да бъде разсеяна. Препоръчва се настаняване на изток, запад и юг. Нежните листа на Исмена изпаряват много влага, затова трябва да поливате растението равномерно през цялата година и по-обилно. В случай на недостатъчно поливане, листата бързо полягат, като губят свежестта си. Растението лесно се изправя, но листата не се възстановяват.

Трябва да пазите растението от преовлажняване, верният признак за това са пожълтелите долни листа. При това основните листа стават воднисти и кафяви. Вечнозелените видове не понасят добре пресаждането, затова те не трябва да се безпокоят по 3-4 години. След пресаждането листата загубват вида си. Те стават отново свежи след образуването на нови корени.

Хименокалисът се пресажда през май, в по-голям съд, в средно плътна хранителна смес, която се състои от чимовка, угнил оборски тор и пясък (2:2:1) или глинесто-градинска и листовка, компост, торф и пясък (1:1:1:1/2), рН 5,8-6. На дъното на саксията се постила добър дренаж. Луковиците се засаждат, като не се покриват напълно, а се оставя ¼ от луковицата над повърхността. Саксията не трябва да бъде толкова дълбока, колкото да е достатъчно широка.

През зимата Исмена предпочита относителна прохлада - 16-18 градуса. Но във всеки случай вечнозелените видове не трябва да се държат при температура не по-ниска от 13 градуса.

В периода на активен растеж, започвайки от май, хименокалисът се нуждае от подхранване веднъж на 3 седмици.

Размножава се чрез дъщерни луковици, които се отделят от възрастното растение при пресаждане. Такива растения зацъфтяват на 3-4-та година. Възможно е и размножаване чрез семена.

Информация

Семейство (род): Amaryllidaceae
Вид: Стайно Цъфтящо Многогодишно
Изложение: Слънце Частично слънце/полусянка
Min t°: 15
Max t°: 25
Поливане: Умерена нужда от вода

Тайните на успеха:

Светлина: разсеяна
Поливане: редовно
Торене: на 3 седмици по време на растежа.

За резервации и допълнителна информация:
spa [девин] ismena.bg | 0884/70 79 70

Актуални предложения - 2017

промоция
"Пролетни емоции" - апартамент цени от: 55лв./човек
промоция
"Пролетни емоции" - къща цени от: 52лв./човек
промоция
"Слънчево лято"- стая от къща цени от: 52лв./човек
времето в Девин °